Nieuwsbrief Joost Venken - maart 2019

Beste Dimitri,

De eerste maanden van deze nieuwe legislatuur zijn omgevlogen. De voorbije weken mocht ik me opnieuw vastbijten in bekende dossiers, nieuwe gezichten en organisaties ontmoeten vanuit mijn verschillende bevoegdheden maar vooral de groene lijn waar de Hasselaar om gevraagd heeft verder uitzetten. De toekomst van onze stad kleurt dus meer dan ooit groen! 

Maar ook vandaag beweegt er al heel wat op vlak van klimaat, cultuur en welzijn in onze stad. Ik informeer je er graag over in deze nieuwsbrief. Meer weten? Spreek me er gerust over aan. Want samen bouwen we aan een duurzaam Hasselt waar iedereen mee is. Voorlopig wens ik je alvast veel leesplezier.

Groene groeten,
Joost

 


1. Snuffel mee aan de lucht in je buurt!

Je ziet het niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Toch kunnen we niet zonder gezonde lucht. Daarom bouwen we in Hasselt aan een groot netwerk van 37 'snuffelpalen' om de luchtkwaliteit te meten én te verbeteren. Ook jij kan dit netwerk ondersteunen, door heel eenvoudig een fijnstofmeter te bouwen en de resultaten in jouw straat zichtbaar te maken voor elke Hasselaar.

Om je daarbij op weg te helpen, gaan er de volgende weken workshops door in 't Scheep. Voor deze workshop hoef je helemaal geen techneut te zijn. Na afloop neem je de sensor mee naar huis, bevestig je hem aan je buitengevel en kan je starten met de metingen!

Geïnteresseerd? Schrijf je dan snel in. Want het geluk van de Hasselaren begint bij schone lucht.


2. Hasselaren breken het record...

...broeikasbomen aanvragen! Maar liefst 7.000 Hasselaren bestelden de voorbije weken een boom of plant bij het stadsbestuur en dragen zo hun steentje bij aan een robuuster en meer bijvriendelijk klimaat. Dat zijn liefst 1.000 broeikasbomen meer dan de voorbije editie.

Een mogelijke verklaring voor het succes is het feit dat er dit jaar bewust gekozen werd voor bijvriendelijke bomen en planten die veel stuifmeel of nectar maken. En zeg nu zelf: een tuin die gonst van het leven is toch zoveel fijner?

Met de warmterecords van de voorbije weken was februari 2019 een te betreuren ‘topmaand’ op vlak van klimaatverandering. Gelukkig zetten Hasselaren met dit enorme aantal aan bestelde broeikasbomen daar nu een eigen, positief record tegenover!

Wie een broeikasboom bestelde, kan die op 16 maart tussen 8 en 16 uur op de Centrale Werkplaatsen afhalen.


3. Films zetten Hasselt op de kaart

Het is duidelijk: we leven niet langer in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Uitdagingen die vandaag nog niet in Hasselt en Limburg lijken te spelen, staan morgen mogelijk voor de deur. Met het nieuwe filmprogramma 'Ciné Solidair' maakt stad Hasselt samen met Z33 deze maatschappelijke uitdagingen letterlijk zichtbaar. 

Met een breed programma rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) willen we Hasselaren inspireren om de handen in mekaar te slaan, zowel in onze stad als ver daarbuiten. 

Meer info over de eerste filmavond vind je hier!


4. Nieuw gezicht voor Kapermolenpark

De heraanleg van het Kapermolenpark laat de Hasselaren niet onberoerd. Ik kreeg er terecht dan ook heel wat vragen over de voorbije weken. In een blogpost leg ik graag nog eens uit waarom en hoe deze inrichting juist gebeurt. 

Een ding staat absoluut vast: het Kapermolenpark van morgen zal er na de werken dus inderdaad anders uitzien, maar absoluut niet minder groen.


5. Spotlight op... het oud stadhuis

Het oude stadhuis op het Groenplein staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Met dank aan de boeiende expo's en activiteiten door Hasseltse creatievelingen in Studio Stad, maar ook dankzij een uniek kunstwerk van de pas afgestudeerde multimedia design studente Kathelijne Put.

In samenspraak met de dienst cultuur werkte ze de voorbije maanden aan een manier om de geschiedenis van het Groenplein op een creatieve manier tastbaar te maken, voor alle bezoekers van het oude stadhuis. Het resultaat is een opvallend boek, wat net zoals het plein, oud met nieuw samenbrengt. Wat mij betreft zeer geslaagd maar ontdek het vooral zelf in Studio Stad!

Je ontvangt deze e-mail omdat je bent ingeschreven voor updates van Groen.
Beheer je e-mailinstellingen
Groen, Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht