08 jul 2021

Bepaal mee wat er op het bord komt van de Hasselaar

Lekker, gezond en betaalbaar eten bereikbaar maken voor alle Hasselaren: dat is het doel van het volgende Hasseltse burgerbudget. Elke inwoner, bedrijf en organisatie kan tot eind september een project indienen om ons voedselsysteem te verduurzamen via het online platform ‘Hasselt is ons erf’. De voorstellen die het best beoordeeld worden door experts én inwoners worden gerealiseerd met een financiële ondersteuning van stad Hasselt.

 

“Voedsel is hét belangrijkste onderdeel van ons dagelijks leven. Niemand kan zonder. Logisch dus dat we allemaal de kans krijgen om daarover mee te spreken”, zegt schepen voor Duurzame Stad Joost Venken.

 

Jaarlijks ontstaat er in Hasselt bij huishoudens, horeca, scholen, winkels en zorginstellingen samen ongeveer 8 miljoen kilo aan voedselreststromen. Goed de helft daarvan is ‘voedselverlies’ (eetbaar voedsel dat niet door mensen wordt geconsumeerd), de andere helft zijn ‘nevenstromen’ (bv pitten, andere niet-eetbare delen). “Een cijfer waar we een forse hap uit willen nemen. Voedsel heeft een grote impact op onze portemonnee, onze maatschappij en ons klimaat. Daar moeten we zorgzaam mee omgaan. De vraag is hoe we lekker, gezond en betaalbaar eten bereikbaar maken voor iedereen zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden”, zegt schepen voor Duurzame Stad Joost Venken.

“Het antwoord daarop zoeken we via een nieuw burgerbudget. Tot en met 30 september 2021 kan elke Hasselaar, bedrijf of organisatie een voorstel indienen dat ons voedselsysteem verduurzaamt via hasselt.be/onserf. De voorstellen die het best beoordeeld worden door een jury van experts én onze inwoners krijgen een financiële ondersteuning om gerealiseerd te worden. Hiervoor voorzien we een totaalbedrag van 27.000 euro.”

 

Voedsel is hét belangrijkste onderdeel van ons dagelijks leven. Niemand kan zonder. Logisch dus dat we allemaal de kans krijgen om daarover mee te spreken

Van land tot tand
Ideeën kunnen gaan over productie, verwerking en (her)verdeling van voedsel. “Voedsel begint op het land, gaat van hand tot hand en eindigt tussen je tand. Er zijn dus heel wat stappen te gaan voor het eindigt als overschot. Wil je de keten tussen landbouwer en consument verkorten, een nieuw gewas in Hasselt telen, met je horecaburen een herbruikbare verpakking ontwikkelen of gezond voedsel nog toegankelijker maken voor iedereen? Elk voorstel is welkom en verschijnt op een online platform. Hasselaren kunnen er in dialoog gaan, ideeën uitwisselen en van elkaar leren. Krijg je je ei niet alleen gelegd? In september organiseren we twee co-creatiesessies waar we geïnteresseerden verder op weg zetten met hun idee.”

 

Dat je alvast geen geschoolde chef-kok, landbouwer of winkelier moet zijn om creatief met voedselstromen aan de slag te gaan, bewijst het Hasseltse bedrijf Elastoflex Groep. “Elke dag verdwijnt er zoveel voedsel in vuilbakken terwijl in de wereld nog zoveel mensen hongerlijden. We zijn dus beginnen nadenken over oplossingen en kwamen zo tot het concept van ‘STOEMP’”, zegt Els Segers. “Met lokale reststromen zoals geredde groenten van lokale boeren, supermarkten en verwerkingsbedrijven maken we vegetarische gerechten voor onze eigen medewerkers. Vanaf september maken we ze als afhaalgerecht beschikbaar voor iedereen en werken we al aan een STOEMP-lunchbar.”


De groenten voor STOEMP zijn onder meer overschotjes van ecologische stadsmoestuin ‘Hof van Eef’. “Als je ecologisch teelt, willen sommige groenten er al wel eens ietsje anders gaan uitzien. Het verandert ook absoluut niets aan de smaak, ze zijn nog even lekker. Maar een opgeschoten bloemkool, een verse tomaat die wat zachter geworden is of een spitskool die door de regen gaat barsten, kan je moeilijk meegeven in het pakket. Terwijl ze perfect zijn voor stoemp of soep”, zeggen Eef Coolen en Caroline Vandenreyt van ‘Hof van Eef’.


Hasselt is ons ERF
De projectoproep is een eerste stap in de lokale voedselstrategie van Hasselt. Deze moet uitmonden in een Ecologisch, Regiogebonden en Fair voedselsysteem. In zo’n systeem bundelen alle lokale actoren uit de voedselketen, van producenten tot consumenten, de krachten. Het geheel krijgt de toepasselijke naam ‘Hasselt is ons ERF’: een verwijzing naar de kenmerken van het beoogde voedselsysteem, de link tussen Hasselaren en hun eten maar ook naar een erfdeel, wat we nalaten voor de volgende generatie.

 

“Vandaag weten we amper nog waar ons eten vandaag komt of hoe het gemaakt wordt. Onze bedoeling is om het zichtbaarder en dichterbij onze inwoners te brengen. Want iedereen heeft recht op een (smaak)vol en gezond bord eten. Bovendien draagt de transitie naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem bij aan de ontwikkeling van een klimaatrobuuste stad”, besluit schepen Venken.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren